Вівторок, 12.11.2019, 00:03
Вітаю Вас Гість | RSS





      

       Головна Мій профіль Вихід

       Вхід

Меню сайту
Наше опитування
Чи бажаєте Ви навчатись у нашому коледжі?
Всього відповідей: 1194
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Ботулізм

Увага! Ботулізм-смертельно небезпечне захворювання!

Повідомляємо, що в Україні продовжуються реєструватися випадки захворювання на ботулізм.

В Україні у 2017 році померло вісім осіб, що вживали в’ялену та копчену рибу та одна особа, що вживала м’ясну тушонку власного виробництва.

З початку 2018 року від ботулізму постраждали 97 людей, вісім із них померли. Випадки ботулізму були зареєстровані майже у всіх регіонах України.

У поточному 2019 році зареєстровано вже третій випадок захворювання ботулізмом, який пов'язаний із вживанням риби в'яленої виготовленої в домашніх умовах з порушенням технології.

Про це повідомляє Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров'я України.

Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Спалахи ботулізму виникають не часто у порівнянні з іншими захворюваннями, але вони надзвичайно небезпечні і потребують швидкого розпізнавання для виявлення джерела інфекції, визначення типу ботулотоксину, попередження інших випадків захворювання і ефективного лікування потерпілих. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

За відносно короткий проміжок часу (12-24 години) у харчовому продукті за оптимальних умов може утворитися один із сильнодіючих природних токсинів.

Причиною виникнення захворювання на ботулізм найчастіше стають продукти домашнього консервування. При виготовленні таких продуктів необхідно: максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори-методом механічного очищення і промивання проточною водою; стерилізувати банки, кришки, спеції і саму продукцію; досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших безпечних консервантів, як це передбачено технологією виготовлення продукції.

Отруєння, пов’язані із споживанням соленої риби, пояснюються тим, що токсиноутворення відбулося до моменту проникнення солі у внутрішні тканини риби (переважно використання снулої або пошкодженої риби, що зберігалась без холоду) або концентрація солі не була достатньою та однаково розподіленою по всій масі риби.

У практиці невідомі випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків від 12 до 24 годин. Дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою. Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток, тому важлива рання діагностика захворювання. Клінічна діагностика ботулізму ґрунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм рекомендується:

1. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

2. Не споживати м’ясні, рибні та овочеві консерви з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

3. При виготовленні в домашніх умовах м'ясних, рибних, грибних і овочевих консервацій дотримуватись всіх правил стерилізації.

4. Рибні та м'ясні продукти повинні консервуватися виключно у свіжому вигляді.

5. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок ґрунту.

6. Консервація перестиглих плодів неприпустима.

7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

Вхід на сайт
Пошук
ІНФОРМАЦІЯ
Календар
«  Листопад 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

Copyright MyCorp © 2019
Конструктор сайтів - uCoz